söndag 7 mars 2010

Suddens personlighet

Hur är då Sudden? Det man först och främst tänker på när man tänker på Sudden är att han är trygg och att han är snäll. Han tycker om att vara till lags men kan busa - och då menar jag inte att han skulle bocka eller något sånt - nej han kan t.ex låtsas om att han inte förstår vad man vill, se om han kanske slipper, göra som han sjäv vill och se om han kommer undan med det genom att bara vara så söt som han kan vara. (Har hänt kan jag meddela - både en och flera gånger). Men allt som oftast gör han som man ber honom om. Han är väluppfostrad, kan stå lös på gången, följer en som en hund (gäller kanske främst mig, dotra, fd medryttaren och nuvarande fodervärd). När han står på gången för skötsel kan man krypa under magen, klättra på honom, rycka honom i manen eller svansen, borsta åt fel håll, kratsa hovarna från fel håll ... tja typ nästan vad som helst - han skulle ALDRIG göra någonting som kan skada den som håller på. Jag låter småbarn pyssla med honom för han är så trygg. Det enda man måste se upp med är att han gillar inte när man spänner sadelgjorden och då kan det ena bakbenet fladdra lite. Sudden ÄLSKAR mat och det syns också på honom. När det kommer till mat så är han inte riktigt att lita på längre - den väluppfostrade äldre gentlemannen flyger sin kos då.
Att rida är han seg om det är dressyr som står på schemat, går man däremot ut i skogen så gör han allt med större glädje. Hoppa gillar han och det märks också på farten och arbetsviljan. I sina yngre dagar är han tävlad både hoppning och dressyr upp till LA. Med oss är han tävlad i dressyr på klubbnivå med strålande resultat. I hoppning har han, hos oss, startat lite lokaltävlingar i lätta klasser. Tränat har han gjort på LB-nivå med oss. Nuförtiden är han lite åt pensionärs-hållet. Det krävs inte såå mycket av honom längre och jag tror han trivs alldeles utmärkt med det. Hans goa fodervärd har på senare tid lyckats lära - sig och honom - att rida i bara repgrimma i alla gångarter både ute i skogen och inne i ridhuset. Dem är superduktiga!
Min fantastiska älskade arab - Sudden

5 kommentarer:

Ullis sa...

Vilken häst! Och han var din första stora häst? Att lyckas så väl på det första köpet är väl ändå att anses som skickligt?
Om jag köper en häst som gammal tant så hoppas jag verkligen att jag själv lyckas få tag i en häst som din Sudden. Vilken personlighet! :-O

sofia sa...

helt underbar! :)

PEWS sa...

Ja Sudden är verkligen 100% lyckat köp - ingen häst i världen hade kunnat vara bättre som första häst åt mig och min dotter än just Sudden. Lugn, trygg, snäll, go, gosig, tydlig och en riktig läromästare.

Stina sa...

Det är inte för inte jag har ett mkt gott öga till just araber =)
Han verkar helmysig, din trotjänare !

Ann sa...

Araben är oslagbar! Kan vara så att jag är lite partisk... :)