måndag 22 mars 2010

Besök av kiropraktorn

Vi har haft finbesök idag - kiropraktorn. Det var första gången som jag har sett en häst-kiropraktor "in-action" så att säga. Det var väldigt intressant och kul att se och få förklarat för sig. Jag undrar om hon trodde jag tänkte utbilda mig till kiropraktor så mycket som jag frågade ;)
Vi lät henne kolla igenom 4 av 5 hästar. Eftersom jag har lite andra (än så länge hemliga) planer för Sudden så lät vi honom stå över denna gång.
Först ut imorse var Rasmus - som ju är den hästen med mest problem. B lät avsiktiligt bli att berätta exakt allt för hon ville få friska ögon som kollade på Rasmus rörelser. Det visade sig vara ett lyckokast - för kiropraktorn såg genast exakt samma saker som bekymrat B ett längre tag - vänster framben. Dock hittade inte kiropraktorn något konstigt i frambenet, där hon trodde hon skulle hitta något men däremot är ju Rasmus bäcken snett efter hans körolycka (för läänge sedan). Hon hittade en hel del saker som hon behandlade och B fick en del hon ska göra själv, strecha och massera. Hon trodde även att hans snea bäcken kan vara orsaken till rörelsestörningen/problemen i frambenet. Så nu hoppas vi på bättring.
Nästa häst var Castor - som B tycker rör sig stelt efter operationen i höstas. Han visade sig också ha lite problem i just bäckenet som förklarar hans lite stela gång. Även där lite behandling och en del att göra själv.
Vi hade förvarnat om att Kakan kanske inte skulle låta sig behandlas av en främling. Men efter en del inledande skepsis från Kakan gick det riktigt bra vilket är en stor framgång för lilla ponnyn :) Han hade, inte förvånande, en hel del spänningar i nacken och även i manken. Vi fick en del massageövningar att göra som jag hoppas han går med på.
Sist ut var Zorino - vi sparade honom till sist, ifall hon inte skulle hinna eftersom vi tänkte han säkert inte hade så mycket som var "värt" att behandla. Det både stämde och inte stämde. Hon tyckte att han var en väldigt fin och fint musklad häst ... "ponnymamman" strålade sig i berömet :) Vid rörelsekontrollen (som hon genomförde för varje häst) så visade hon mig att han roterade ena hoven lite inåt vid (nästan) varje nerslag. När hon visade det så såg jag det direkt, men jag har inte tänkt på det innan. När hon sedan kollade och kände igenom hela honom så visade det sig att han hade en låsning i hovleden, som hon behandlade. För övrigt hittade hon inget konstigt alls på honom men han hade lite stumma/spända rumpmuskler som jag ska ägna lite tid åt att massera.
Hon kommer tillbaka för att kolla alla hästarna igen om tre veckor. Under tiden ska vi massera och strecha lite varje dag.
Det blev en lång dag men väldigt roligt.

2 kommentarer:

Ullis sa...

Åh, sådant här gillar jag!

En fråga bara! Är låsningen i hoven ett symtom på något annat, eller är det ett fristående "problem"?

PEWS sa...

Ullis: Jag vet faktiskt inte ... säkert ett fristående problem iom att han inte hade några andra låsningar eller konstigheter i kroppen. Däremot tror jag att han skulle ha kunnat få problem med kanske hovledsinfl och/eller kotledsinfl om han hade fått gå med det här.