fredag 12 mars 2010

Naprapatbesök

Idag har jag varit hos naprapaten. Jag har i flera månaders tid haft väldigt ont i benen, mest på baksidan av låren, ibland ända uppifrån rumpan och ända ner i hälen. Förra veckan tog jag mig i kragen och beställde tid hos en naprapat. Det visade sig att ichias-nerven ligger i kläm för att jag har ett över-rörligt bäcken. Det visste jag sedan tidigare, då jag hade jätteproblem med bäckenet när jag var gravid. Det satt dels en låsning i en bäckenled på vänster sida och dels enorma muskelknutor på höger skinka. Det gjorde groteskt ont när hon tryckte på dessa triggerpunkter. Hon manipulerade lite lätt, masserade jättemycket och så fick jag lite strech-övningar att göra hemma fram till nästa besök om en vecka. Hon tror att detta har jag gått med i flera år. Jag glömde dock att fråga ifall det är ok att rida idag ...
Detta förklarar en del saker som jag har haft lite svårt med i ridningen, speciellt i vänstervarv. Bla har jag svårt att få fram höften när jag ska göra glaopp-fattning och det lär ju bero på det här.

4 kommentarer:

VildeKaja sa...

Inte för att var dum eller misstro din naprapat, men HUR kan hon se att det är en nerv som ligger i kläm? Har hon röntgensyn?
Jag gjorde också dumheten att gå till en naprapat när det började ila ner benet på mig. Det resulterade i 2 ryggoperationer och massor av smärta och tårar. Min ortoped berättade om mången skada orsakade av naprapater/kiropraktorer då de 'behandlat'/manipulerat trots att de inte hade röntgenbilder att gå på. Det är farligt!! Däremot behandling i kombination med ortoped-besök och röntgen är jättebra (i vissa fall)
Puh..
Ta hand om dig och din rygg, du har bara en.. jag kommer aldrig bli mig själv igen !

PEWS sa...

Oj! Jag har ganska mång-årig erfarenhet av naprapater och kiropraktorer då jag som sagt hade enorma problem under mina graviditeter. När jag väntade E var jag sjukskriven nästan hela grav. gick på kryckor och kunde knappt ta mig någonstans alls på flera månader. Mina bekymmer försvann dessvärre inte med att E kom till världen utan det tog nästan fem år innan alla besvär var borta - bla kunde jag inte sova på rygg förren efter ca fem år. Jag antar att hon utgick ifrån allt jag berättade och sedan ställde en "diagnos". I vilket fall så har det hjälpt så här långt. Jag har inte känt den där smärtan igen, som jag innan i fredags hade VARJE dag på em/kväll. Hon manipulerade som sagt väldigt lätt (och det vet jag eftersom jag varit hos så pass många genom åren), masserade rejält och så gav hon några strechövningar. Jag ska strecha ut vänster framsida lår och båda skinkorna, fram till nästa vecka - när jag ska på återbesök. Jag tror - men vet såklart inte - att just ichiasnerven ger väldigt tydliga symtom och att mina symtom var väldigt väl överensstämmande med just dem. Nervskador/nerver i kläm gör ju vad jag förstått j-ligt ont och jag har verkligen haft bedrövligt ont. Jag är inte den som klagar över smärta i onödan men ibland på kvällarna har jag vandrat runt hemma och faktiskt inte vetat vad jag ska ta mig till, så ont har det gjort. Jag har till och med druckit sprit för att komma undan smärtan och jag dricker i vanliga fall nästan aldrig sprit. Nu tror jag du kommer undra varför i all världen jag inte gått till läkare. Du kanske misstror naprapater men jag misstror läkare. Har nog, kanske, aldrig blivit hyggligt bemött av en läkare ...

Åsa sa...

Hej!
Jag har samma problem,+ att jag blir lätt spänd och stel i musklerna på höger sida så att de klämmer på ichias-nerven... Men rida bör man annars dör man! Naprapat är en guldgåva från ovan, annars kan jag rekommendera akupunktur (jag fick det i hela ländryggen till att börja med) samt att styrketräna upp stabilitet i bålområdet - det har gjort guld för mig! :)

PEWS sa...

Ja verkligen - rida bör man annars dör man - hihi
Min naprapat pratade om att så fort låsningen är åtgärdad så ska jag börja bygga upp bättre muskler i området.