lördag 6 mars 2010

Kakans personlighet


Hur är Kakans personlighet - fick jag som fråga. Han är misstänksam mot människor i allmänhet och mot främlingar i synnerhet. Han är rätt osäker och visar det alltid med att bli arg och se ut som att han ska äta upp en. Vi har haft honom i 1½ år och han har ALDRIG bitit eller sparkat någon av oss. Vad jag vet har han aldrig, hos oss, bitit eller sparkat någon annan heller. Han är kittlig och tycker inte om att bli borstad på kroppen, i ansiktet däremot är det skönt att bli kliad/borstad. Vid pälssättning och pälsfällning blir han så retlig att det inte ens går att rida honom. Då låter vi honom bara vara, rider inte, borstar inte, sätter inte på täcken. Däremot ger vi tredubbel dos med b-vitamin i maten och efter någon vecka brukar det bli bättre så att man kan rida igen, dock inte hålla på och borsta. I ridning är han framåt och pigg men tittig på t.ex läskiga hinder. Han kan dock bli småseg när han inte känner att det är roligt. Med andra ord en riktig ponny ;)
I skogen vill han inte vara först, det går men då är han lite spänd och hoppar gärna till för nästan vad som helst. Är han däremot efter någon annan häst är han hur duktig och snäll som helst. Han är inte en busig ponny som bockar och har sig för minsta lilla. Visst kan han busa men det är dels inte så ofta och dels aldrig i syfte att få av ryttaren. I hoppning är han duktig men som sagt lite tittig, han och E har hoppat 110cm på träning. Dem hoppar banor på 80cm nuförtiden. I dressyr är han jätteduktig. På träning litar Kakan på E och hoppar alla dessa läskiga hinder hos vår tränare men på tävling är det värre. Lite synd är att han inte har några tävlingsnerver att tala om. Dem har tillsammans ställt upp ett antal tävlingar men bara ett fåtal kommit därifrån utan att bli uteslutna. I dressyr har det gått lite bättre - två dressyrtävlingar och trea i båda. I den ena var det dock bara tre startande i den klassen. Som tur är tycker inte E att det spelar så stor roll - hon älskar sin ponny och går det dåligt på tävling så bryr hon sig inte om det. Dem har kul tillsammans och det är huvudsaken.
När vi köpte honom var han sur jämt!! Nu är han oftast glad men visst lyser det igenom ibland och blir han osäker på vad människorna runt honom vill så blir han arg och sur. Men nuförtiden sticker hans huvud allt som oftast ut ur boxen med glada spetsade öron - då värmer det i hjärtat!

2 kommentarer:

Ullis sa...

När man läser hans historia bakåt så kan man ju förstå varför han är rädd och osäker inför främmande människor och varför han är tittig på vissa hinder. Han saknar en basal grundtrygghet. Med er hjälp klarar han vardagen bra, men antagligen kommer han aldrig bli alltigenom stensäker. Gud vet vad han har varit med om? Hur ofta han blev missförstådd genom att visa sig sur, men aldrig skulle göra något.

Djuren är som vi människor, de skapar en självbild utifrån det sätt de blir bemötta. Härligt att din dotter kan se bakom och älska honom för den han är (trots att han uppvisar retlighet vid fällning). Sådant är alltid så kul att läsa om! Annars är det vanligt att man blir rädd, straffar hästen och så är cirkeln igång. Kanske var det så för honom innan han kom till er?

PEWS sa...

Jag tror absolut att han har varit med om exakt det du pratar om. Han är osäker och visar sig arg varpå människorna bestraffar honom. I hans värld blir det då bara mer och mer osäkert. Hur ska han kunna förstå när han bara blir bestraffad. Vi försöker ignorera dåligt beteende och berömma bra beteende så mycket vi kan. E är jätteduktig på att berömma såfort han gör rätt. Det är säkert därför han lite mer glad. Ovanpå allt detta vill han också gärna besämma över oss och det går ju sisådär men jag har tyvärr inte haft tid eller tillfälle att öva ledarskap med just specifikt honom. Tjejen som är fodervärd på Sudden är jätteduktig på sånt så vi har plnerat att fråga henne om E kan få lära sig. För jag tror det är nästa steg nu - lära honom att det är jag och E som bestämmer ALLTID. E kan inte ha honom lös runt sig i t.ex ridhuset då attackerar han henne. Han försöker samma med mig men jag är ju större så han vågar inte riktigt. Så vi har lite att jobba på *hehe*