måndag 14 februari 2011

Uppdatering - vattenfrågan

Torill: Vi står i ett helt oisolerat stall - så många grader som det är ute så många grader är det i hästarnas boxar. Så att gå in tidigare hjälper tyvärr inte ett smack. Tack för råden ang täcke - då hoppar jag över det. Jag får kolla upp det där med vattentunnorna ... om det möjligen kan förekomma utan el.

Matilda: Tyvärr - tror han puttar ut den där bollen i ett nafs. Han är ju helt galet nyfiken och "pillrig".

B: Personalen har gått med på att gå till stallet bredvid och hämta hinkarna - hoppas det funkar i morgon nu!

Dagens vattenåtgång:
Igår hann jag inte med att fixa morgonhinkarna till dagens morgon (då de ga hinkarna var trasiga var jag tvungen att fixa nya och hann inte ut med de nya innan stallet stängde). Så jag bestämde mig för att åka ut till lunch och se om jag kunde lura i hästarna lite vatten i hagen tillsammans med lunch-höt. Nido drack lydigt 8 liter betfor vatten (fast jag fick stå och hålla i hinken - annars hade han krafsat/haft ut den på nolltid. Cuba däremot ville inte ha mer än någon/några klunkar. Jag bestämde mig för att våga chansa på att hinken skulle vara hel om jag lämnade den i hagen och åkte således hem igen. När jag och E kom på em, hämtade vi dem direkt och då även hinken som nu var tom (och det låg i vart fall ingen betfor någonstans jag kunde se) - vilket betyder att någon av dem hade druckit upp de 8 litrarna också. BRA :D
Under tiden vi var där bjöd vi båda på ytterligare 8 liter betforvatten var, vilket båda drack upp. MYCKET BRA :D Nido drack dessutom ytterligare ca 2 liter vanligt vatten.

Till imorgon-bitti finns nu 7 liter betforvatten till Nido och 4 till Cuba.
Och i morgon på em när vi åker ut så gör vi nya 8 liter var. Så får vi väl hålla på nu ... antar jag så länge det är så här kallt.

Ikväll var jag och E på två möte på Runsten - fälttävlans-möte och ponnydressyr-möte. Där träffade jag Mia, som sålde mina ponnysar till mig, och berättade såklart om besvären med vatten. Hennes tips (som hon fått av en vet. för många år sedan) var att blanda ca 1 tsk salt med lite ljummet vatten i en stor spruta och spruta in det i munnen på hästar som inte vill dricka. Detta ska då göra dem törstiga på vanligt vatten. Fast man får inte göra detta hela tiden utan minska mängden salt varefter.
Jag ska i alla fall prova ... om jag kan hitta den där stora sprutan jag vet att jag har.

Hoppas alla haft en trevlig alla hjärtans dag <3
Själv fick jag fina blommor av finaste mannen min <3 - fast jag har knappt hunnit träffa honom idag :(

1 kommentar:

B sa...

Vad bra :) Att ge saltvatten ska tydligen funka bra, men det förutsätter ju också att det finns vatten att dricka :) Det ska aldrig va enkelt.. KRAM