söndag 13 februari 2011

Nu behöver jag hjälp

Jag VET att ni är mååånga som läser min blogg, sällan kommenterar och det stör mig inte men NU behöver jag hjälp. Snälla kom med råd och tips på vad jag ska/kan/bör göra för att få den lilla grå att dricka.

Idag möttes jag av en utslagen och uttorkad liten grå ponny ... efter 2 timmar och 10 liter vatten (uppdelat på 8 liter betfor vatten och 2 liter vanligt vatten) så var han pigg som en lärka igen och klättrade nästan över mig i sin iver att få komma ut.

Men så här kan vi inte ha det.

Problemen som jag ser det är flera: dels dricker han normalt sett dåligt och dels ännu sämre i och med att vattnet hela tiden fryser. Visserligen häller personalen i nytt vatten (som står frostfritt) men då äter han och sen ska han gå ut (dvs han hinner inte dricka) och det finns inget vatten i hagen. Det är låångt till hagen så jag kan inte be personalen ta med vatten med lunchen eller be dem fylla på på morgonen.

Lösningar: Köpa en svindyr thermobar som håller vattnet frostfritt i hagen ... kanske inte den bästa lösningen
Flytta till ett innestall - himla svårt att hitta stall som har allt det jag tycker jag behöver
 ....

Ja, vad finns det mer för lösningar? Snälla snälla hjälp mig!

7 kommentarer:

Ida sa...

När Yina drack dåligt så köpte vi 2liters packet med apelsinnektar på Willy's och hällde i vattenhinken... Hon drack nästan alldeles för mycke ;-)

Eller gör en egen termobar av en plastdunkar i två storlekar och ha vanlig isolering emellan dem, gör ett lock till som också är isolerade... Ganska bra att ha i hagen =)

Matilda sa...

Äppeljuice brukar fungera bra! Annars brukar jag lägga en plastboll i vattenbehållaren ute i hagen för att det inte ska frysa, när det blåser till lite så börjar bollen cirkla omkring i tunnan/karet och gör ringar på ytan så att vattnet inte fryser :D Är det svinkallt ute fryser det ändå men i denna temperatur brukar det fungera fint :)

Freppsi sa...

Våran ponny dricker också dåligt när vattnet är kallt. Vi sätter in en extra hink vatten med betfor i (fäster i ett grimskaft i gallret på boxen) som han har em/kväll/natt fram tills han går ut i hagen. All betfor han får som foder(morgon och kväll) är under denna perioden sk betforsoppa för att han skall få i sig extra vätska utan att behöva dricka.. Han fick kolik förra vintern och då gav veterinären dessa små råd och det känns som det har funkat denna vinter. Dessutom häller vi alltid en halvdeciliter linfröolja i kvällsbetforn för att förebygga förstoppning!

VildeKaja sa...

Vet inte hur dyr denna är, men den klarar ner till minus 15 grader iaf.
http://www.ute-boxen.se/tillbehor.php?sub=61
..vi fick sluta med att ha hästarna ute tills vi kom ut på kvällen då det inte finns tillgång till vatten i hagen. (våra hästar har dessutom fri tillgång på silage). Inne har vi tempererat vatten i kopparna så där dricks det väldigt mycket. (Hade dock varit bättre med en uppvärmd vattenbalja utomhus och att vi kunde ha våra hästar ute läänge, men man får inte allt man vill ha tyvärr... än) Lycka till med att få Nido att dricka.

B sa...

Kan han inte få en stor hink på morgon m betforvatten då? Kanske ½mått betfor och en hink (typ den gula du köpte t bilen) nästan full m vatten. Minska morgonhöt så kan han lägga mer tid på betforhinken och äta snö i hagen t lunchen, som blir större men sen dyker ni ju upp med mer vatten så det gör ju inget.. :)

Moa N sa...

Såg ett tips på ett forum som kanske kan funka - packa in ett badkar eller en vattentunna i ordentligt med frigolit, häll i kokhett vatten på kvällen, lägg en skiva över (plywood, plast, något) som personalen bara kan dra av och lägga utanför hagen på morgonen. Enligt inläggsförfattaren har hästarna då isfritt vatten i stort sett hela dagen.

Låter lite osannolikt kanske, men jag tror det kan funka. Var flera som intygade att det fungerade.

Annars är väl som redan föreslagits äppeljos en välbeprövad metod.

Anonym sa...

Googlade och hittade din blogg. Hoppas att det löste sig för dig i vintras. Vill bara säga (om du behöver tips och råd inför denna vinter) att Thermobar är bland det bästa jag köpt. Det ät GARANTERAT värt pengarna!