måndag 14 februari 2011

Förutsättningarna

TACK för tips och råd!!
Jag kanske borde ha förklarat lite mer om förutsättningarna.
* Jag kan inte sätta in några vattenkoppar med uppvärmningsanordningar - inte mitt eget stall!
* Det sker ingen fodring av hinkar/kraftfoder på kvällen
* Hästarna äter sin lunch ute - jag fodrar inte själv

Att ge äppeljuice i vattenhinker hjälper ju inte mot att det fryser, tyvärr. Vi har dessutom gjort det när vi stod på P-viken men han drack bara obetydligt mer för det. Det enda vi får i honom som är någon mängd att räkna med är betforvatten.
Att lägga i en boll kommer inte hjälpa för antingen:
* så kommer Nido ta bort bollen inom tio sekunder (han är så nyfiken och "plockig" med ALLT)
* eller så råkan han väl svälja den och dör av foderstrupsförstoppning ;)
Nä någon boll tror jag inte på. Fick också tipset att lägga hö i vattenhinken. Dels frös det ändå och del ville inte ens Cuba drick när vattnet var fullt med hö.

Min handlingsplan är:
* Ge två hinkar med betforvatten på morgonen (hoppas bara personalen tycker det är okej att hämta dem i ett annat stall som har värme - annars skiter det sig då får vi väl flytta för då funkar det inte)
* Kolla med personalen om dom kan tänka sig att ta med en liten hink med betfor vatten när dom fodrar lunch.
* Ge två hinkar betforvatten på em när jag kommer och tar in dem
* Köpa svett-ersättare på Granngården och lägga i vattnet
* EV!! köpa ett tjockare täcke till Nido ... vet inte om detta skulle kunna hjälpa. Om han är varmare kanske han vill dricka mer och även kan tänka sig att äta lite snö i hagen (som jag vet att han gjorde på P-viken).

Om inte detta hjälper så vet jag inte ...

En sak vet jag i alla fall - vi kommer INTE stå i kallstall något mer!! Alltid lär man sig något!

Förresten så lästa jag följande: om hästen ska få i sig 1 liter vatten måste den äta enorma mängder snö. Dessutom låter de flesta hästarna bli för att inte kyla ner sig.

3 kommentarer:

VildeKaja sa...

Stämmer bra. 10L snö ger 1L vatten och de flesta hästar vill inte äta snö i någon större mängd då det innebär avkylning. Varmare täcke skulle jag inte heller rekommendera då du kommer få problem om han börjar svettas när solen ligger på och det innebär ännu mer vätskeförlust tyvärr.
TROR (men är inte säker) att några av dessa värmetunnor INTE kräver att du har ständig el kopplad till dom. Fryser vattnen inomhus också? Alternativet är att se till att han kommer in tidigare och kan dricka inomhus.

Matilda sa...

Alltså, en stor boll, som låtsatsfotbollarna man hittar i leksaksaffären!

B sa...

Men att ge en stor hink på morgonen var väl en bra ide? Att hämta en sak fr ett annat ställe (där de säkert varit innan?) kan väl inte vara förmycket att be om när det nu handlar om att hästen i fråga blir SJUK annars.. kan man ju tycka iaf.. :) dricker han upp allt om ni ger betforvatten? Isåfall räcker de ju om ni ger mkt 2 ggr om dagen (morgon och när ni kmr ut!) :D

GLAD ALLA HJÄRTANSDAG <3