torsdag 30 december 2010

På tal om

täcken så undrar jag om någon här vet hur mycket mer hö jag skulle kunna ge Cuba om jag tar av henne innetäcket och bara låter henne ha ett täcke ute?
Hon har så tråkigt inne - att stå inne i 18 timmar per dygn när man är 5 år är verkligen på gränsen (eller egentligen över gränsen) för vad jag står ut med att utsätta mina hästar för men nu är det som det är och lite svårt att göra något åt för närvarande.
Snacket om täcken fick mig att tänka efter och börja fundera på hur mycket mer hö jag skulle kunna ge.

Vad tror ni?

I dagsläget äter hon ca 7-8kg hö per dygn. Foderstaten är på 7,5 kg men jag lägger gärna in en extra kaka då och då - speciellt när jag åker från stallet innan dom kommer in eller precis när dom kommer in. Jag skulle vilja ge henne 10kg men vet inte om det är rimligt?

4 kommentarer:

Freppsi sa...

Våran ponny äter 6½ kg ensilage men han står ute/inne med 2 täcken nu när det nästan är -10-15 grader. Han går ute i världens minsta hage typ 5 timmar om det är bra dagar.. Han väger 420 kg och är 148 hög. Enl vet skall han absolut inte väga mer heller. Han rids varje dag.. varannan ordentligt och varannan skrittpromenader.. han tävlas i dressyr under säsongen i LA/Lagtävlansprogrammet ponnyallsvenskan (typ div 1).. han är klippt i okt men ändå ganska mycket nalle just nu.. trots de där 2 täckena..

PEWS sa...

Frela hur gammal är er ponny? Min skrutta är ju bara 5 år. Hon väger 400 kg och är 145 cm och växer fortfarande. Hon har absolut inget överskottshull utan är i perfekt hull enl mig. Vi rider 5-6 dar i veckan omväxlande i skog och mark och träningar i riktiga ridhus. Det räknas ju dock ändå bara som lätt träning. Inga ridhästar på lätt och medelsvår nivå är i mer än lätt träning. Medelhård träning är svårklasshästarna och hård träning kommer ju bara galoppörer, travare, distanshästarna och fälttävlanshästarna upp på.
Idag släppte jag ut henne naken i solen :) efter nyårsritten :). Vindstilla, strålande sol och minus fem. Hon såg så nöjd ut.

VildeKaja sa...

Glöm inte körhästarna (de som tävlar) som ligger på lik linje med fältävlanshästarna =D

PEWS sa...

Ojoj Torill - glömde jag körhästarna ;) verkligen inte min mening hihi