lördag 17 april 2010

Ullis - Hävstångseffekt

Hävstångseffekt får hästen att dra ner huvudet och in med nosen mot halsen. Det är just detta som i alla fall inte jag vill ha - det jag vill åt med jaktkandaret är just den bromsande effekten det bettet har på min häst.
Nackdelen med hävstångsbett är just att det "tvingar" hästens huvud neråt-inåt utan att hästen kanske egentligen är redo för det. Plus att det kan bli lite väl mycket inåt, fast det går ju iof att reglera rätt så lätt. Hästens huvud ska inte gå bakom lodplan vilket det lätt gör med hävstångsbett, det kan se ut som hästen knäppt av och krupit bakom hand.

2 kommentarer:

Ullis sa...

Jaha, är det så det fungerar! Tack för svar! Men finns det inte flera olika inspänningar eller faller de automatiskt innanför lod? Gör din häst det?

Var inte din pålle van att gå med jaktkandar? Alltså, han rent av tyckte om det? Behöver det alltid vara en nackdel , menar jag?

Jag har läst en del inlägg på Bukefalos om bett, men i grunden aldrig förstått vad de tar parti för så att säga. Jag har ju ingen häst och ingen erfarenhet i frågan.

PEWS sa...

Ullis: Någon inspänning är det inte frågan om, men man kan sätta tyglarna i antingen den övre eller den undra delen på bett-ringen. Men skillnaden är inte så stor tycker jag. Zorino går inte bakom lod speciellt lätt. Han är riden på vanligt kandar en hel del (innan jag köpte honom) och jag (och min ena tränare) tycker han är helnöjd med detta bett i munnen.