måndag 1 februari 2010

Kanske

är jag världens lyckligaste människa ...
Säkert är i alla fall att jag har världen finaste, bästa, mysigaste och vackraste häst!!

Det är måndag idag, gott folk och det betyder - lektion för Moa - mmmm me lika a lot!
Jag orkar inte riktigt berätta om allt vi gjorde men rätt mycket tid gick åt till att försöka komma åt den långa, låga formen. På slutet gick det rätt hyffsat. Såklart ägnades det väääldigt mycket tid åt mina problem att komma åt hans yttersida - speceillt i vänstervarv. Moa satte upp en stund och red - skönt nu vet hon att jag inte struntar i hennes instruktioner utan verkligen har problem *hihi*.
Jag fick göra en RIKTIGT rolig sak - jag glaopperade på liten volt och skulle vända med bara vikthjälp och ytterhjälper. Det gick jättebra i högervarv. Lite sämre men ändå godkänt (tyckte jag i alla fall) i vänstervarv. Det är så kul när man känner att man verkligen, på riktigt, har kontroll och exakt så kändes det.

För övrigt har det varit en rätt så låååång dag idag så nu tänker jag gå och slappa i soffan.

7 kommentarer:

VildeKaja sa...

Vad menar du med att komma åt hans yttersida? Tar han inget stöd i tygeln? Lyssnar han inte på ytterskänkel? Härligt att du stormtrivs med din fina häst! =)

Irene sa...

Vad kul det låter att få träna!

PEWS sa...

Torill: Jo han tar stöd (i hö bra och i vä hjälpligt) MEN jag är helt störd i vä-varv. Kan inte rida i vä-varv. Fipplar med händerna, vet inte vad jag ska göra med skänklarna m.m. Det är som tilt i hjärnan på mig. Han flyter jättelätt ut och försvinner på yttersidan, jag klarar inte av att stänga till där. I skritt går det oftast bra, i trav är det nästan omöjligt och i galopp går det ofta hyggligt. Men men vi är på g ... Moa hjälper mig :D

VildeKaja sa...

:-D Precis som mig! :-D Ibland undrar jag vad fasen jag gör där uppe på hästryggen.. haha Det är bara att kämpa på, det är ju så himla kul samtidigt..

Ullis sa...

Nu får du förklara igen. :)
Lång och låg form? Hur gjorde du det? Vad är det bra för? Berätta!! Alla detaljer. :)

Jag rider ju på ridskola och där går väl de allra flesta hästarna med huvudet uppe vid taket..typ. ;)

PEWS sa...

Ullis: Att hästen ska gå i låg och lång form är bra för då sträcker de ut ryggen ordentligt. Man ska inte rida dem så hela tiden (för i den låga formen belastar dem framdelen lite för mycket) men det är bra att rida så t.ex i början på passet och i slutet. Speciellt i slutet och speciellt om man rider dem lite kort i halsen - då är det superbra för dem att sträcka ut. Men hur jag gör - ha ha - vet inte! Jättesvårt att förklara ... om man först och främst får hästen att ta ett stöd i munnen (helst då på båda sidorna), när man känner att man har det stödet så länger man ut tyglarna pyttepytte lite och ser om hästen följer med ner. Är det ett ärligt stöd så följer hästen med och tar ett "nytt" stöd längre ner. Så får man göra lite i taget tills man har den formen man tycker är bra. Detta är nog något som många ryttare tycker var en konstig förklaring men för mig som precis håller på och lär mig detta så är det så här jag gör. De flesta duktiga ryttare som ridit länge gör nog detta hela ridpasset, varierar formen och säkert utan att tänka så mycket på saken.

Ullis sa...

Aha! Då fattar jag!
Tack för svar! :)