måndag 15 februari 2010

Jobb och andra små funderingar

Idag har jag jobbat i stallet. Allt gick som på räls. Men i vanlig ordning nu när sonen går med gipsat ben så var jag tvungen att åka hem vid lunch för att hämta honom från skolan. Sedan åkte jag tillbaka för att hjälpa till att ta in hästarna och sedan själv rida.
Ridningen gick bra faktiskt. Jag körde inte på så länge men fick ändå till honom lite som jag ville. Man märker dock att han vilat lite för han var lite på, då och då under ridpasset.
Under eftermiddagen kom en lastbil med hösliage som lastades ut, strax bredvid hans hage. Kvar lämnades några pallar på marken utanför en dörr, som man måste passera när man går in från hans hage. Dessutom var dessa dörrar öppna och det brukar de aldrig vara. Så när vi gick förbi, från hagen och in så blev han jätterädd två ggr - knäpphäst! Och när jag sedan skulle rida så blåste han upp sig enormt när vi skulle förbi dessa pallar. Men när vi ridit klart så brydde han sig inte ett dyft om dem. Bra så! Jag tycker mig märka ett litet mönster - OM han rids kontinuerligt varje dag och får sin motion så är han verkligen INTE lättskrämd. Men om han däremot rids lite mindre så finns det både ett och två spöken längs vägen - hihi.

Idag har jag hjälpt min gamla medryttare att göra en foderstat till hennes häst. Det började med att hon frågade mig om hästen kunde få i sig för mycket energi av att bara äta hö. Till saken hör att det hö vi har just nu innehåller lite väl höga energivärden, vilket är lite av ett dilemma när jag har gjort foderstat till speciellt den minsta hästen. Men även Sudden skulle ju gärna äta lite mer hö än vad han kan göra, speciellt nu när han inte rids så mycket. Så båda får halm som komplement. Okej -tillbaka till gamla medryttaren och hennes häst. Hästen äter rätt mycket och nu skulle jag då räkna ut en bra foderstat, det visade sig att hon i alla fall äter 3kg för mycket hö.

3 kommentarer:

Ullis sa...

Är det inte svårt det där med foder? Hur vet du vilket foder du ska köpa (vad som är bra, håller hög kvalitet)? Hur lär man sig sådant?

PEWS sa...

Ullis: Man läser - hihi
Jag är också utbildad hästskötare men där lärde jag mig faktiskt inte så mycket som jag inte redan visste. Har läst jättemycket om just foder - vet inte varför jag blev så intresserada av det men så är det.

Ullis sa...

Haha..jo, att läsa är bra! ;)
Jag har läst en del, men jag kan tycka själva beräkningen är lurig. För faktorerna du tar upp i nästa inlägg är ju inte inbegripna i "mallen" då man ska beräkna foderstat. Nåja, nu behöver jag väl inte veta allt...jag har ju ingen häst...fast jag är bara så himla nyfiken av någon konstig anledning! :-O

Men ta bara detta med hö. Det finns väl två sorter? En med mer vatten i och en som är torr? Vilket är vad?