tisdag 16 februari 2010

Hö och Silage

Ullis:
Hö = torkat gräs
Silage/höslige/ensilage - konserverat gräs

Hö har alltid minst 84% torrsubstans.
Hösilage, silage, ensilage är alla samma sak men med olika grad av torrsubstans. Hösilage har högst andel torrsubstans och ensliage lägst. Man ger ofta kor ensliage, inte så ofta hästar.
De olika silagen får man genom att konsververa hö. Detta sker genom en mjölksyrajäsning inne i balarna, de måste vara absolut syrefria.
Silage kan ha torrsubstanser allt mellan 30% upp till ca 65%. Om det ska bli en rimlig fodergiva vill man ha en torrsubstans inte mindre än 50%.

Alltså har man en häst på ca 500kg (haha nu gör jag det själv) och ska fodra med hö så är det rimligt att ge ca 8-10kg (då pratar jag BARA ur torrsubstans-aspekt - INTE näringsmässigt) men ger du silage med en torrsubstans på ca 50% måste du ge nästan det dubbla. Så därför är det bättre med lite högre torrsubstans.
Däremot äter hästen silaget fortare eftersom det är blötare. Så du hör - mycket att ta hänsyn till. Nu har vi inte ens gått in på hanteringen av fodret, hur många hästar man har osv osv.

2 kommentarer:

Ullis sa...

Aha!
De flesta hästägare verkar använda sig av konserverat gräs. Beror det på att det är enklast så? De kommer i balar, de är staplingsbara och tar inte så stor plats. Eller? Vad är ert skäl? Är det alla i stallet som tar ett gemensamt beslut för vad ni ska köpa?

Nu blir jag förstås nyfiken på fortsättningen. =)

PEWS sa...

Ullis: Fördelar med hö är t.ex att det har lång hållbarhetstid om man förvarar det på rätt sätt. Höbalar kan inte heller innehålla botulism-bakterier (vilka är dödliga).
En öppnad silagebal måste användas inom max 5-6 dagar, kan variera lite beroende på årstid och var balen förvaras. Så har du ett litet stall med få hästar hinner hästarna inte äta upp silagebalen innan den blir dålig. Silage är mer smakligt, tycker många hästar och går fortare att äta.

Hos oss finns både hö och silage. Stallägarna hos oss ville först inte ha hö men det är så många hos oss som använder det så dem var nog lite tvungna. Sudden och Kakan får hö medans Zorino får silage. Anledningen att dem får hö är att det ska ta låång tid att äta upp, så dem får så lång tuggtid som möjligt.