tisdag 23 november 2010

Klicker

För ett tag sedan bestämde jag mig för att klicker-träna Cuba. Dels tror jag det är en super-metod när man vill lära sin häst något och dels vill jag komma henne närmare. Hon är lite "blyg" och reserverad och jag vill gärna få hennes förtroende.
Jag ska inte lära henne några trick, eller i alla fall är det inte huvudsyftet men några saker vill jag gärna lära henne:
Att komma när jag ropar/visslar - i hagen, i boxen eller på annat ställe
Att följa mig lös i ridhus/ridbana

Egentligen är det enda jag har har kommit på så här långt men vi får se var det slutar :)
Igår började jag klicka in henne på själva ljudet. Skar till massor med morots-bitar och klickade och gav. Idag fortsatte det. Jag märkte fort att hon hade fattat i alla fall till en del vad ljudet betydde. Hon blev också lite naffsig och ville såklart ha mer godis. Då lärde jag henne att hon absolut inget fick OM hon nosade och naffsade på mig. Så fort hon tog bort huvudet och "backade" så fick hon ett klick och en godisbit. EXTREMT fort gick det! Vid ett tillfälle var jag inte så snabb med klick och godis när hon vände sig bort från mig - och då riktigt såg man hur hon funderade på VAD var det jag ville så att hon skulle få sitt godis.
Otroligt roligt!
Det här kommer bli bra :D

1 kommentar:

LisaFlisa sa...

Ah, vad roligt och spannande det later!!
Kramar Thomas och Lisa :-)