fredag 14 januari 2011

Tandläkarbesök

Idag har jag och Emma varit iväg till tandläkaren med Cuba. Eftersom hon inte går att rida med bett - ville jag kolla upp hennes mun ordentligt. Hon har en jättefin mun och inga vargtänder. Däremot är hon superkänslig i mungiporna. Hon sederades med vanlig dos, Cuba "somnade" och tandläkaren skulle börja kolla, då märker tandis att så fort hon tar i mungiporna på Cuba så rycker hon till och försöker vända sig bort. Så dom fyller på med ytterligare lite sedering och sedan går det bra.
Tandläkarens mest tänkbara förklaring är att hon är så känslig i mungiporna att det blir obehagligt med bett.

Vilken tur att hon fungerar så bra med hackamore :)

Jag skulle ju förstås vilja ha henne startad i lite dressyr så jag ska försöka att vänja henne med ett milt bett och sedan försöka gå över till ett delat (som man får använda i dressyr) och så får helt enkelt hennes ryttare vara extremt stilla och försiktiga i händerna. Alla som rider henne får försöka lära sig rida med andra delar på kroppen än just händerna. Det är väl alltid iof bra men i hennes fall kanske det är extra viktigt.

2 kommentarer:

Å sa...

Vad skönt att tänderna var ok. Hon går ju så jättebra på hacket så det är väl bra att fortsätta med det i hoppningen, eftersom det ibland blir "kråksprång" :) och risk för ryck och det vill vi ju verkligen inte utsätta henne för.

Stina sa...

Har ett tandläkarbesök bokad för en av mina hästar i början av feb, ska bli intressant.
Han ska ta bort vargtänder, kolla munnen och så blir det bettinpassning.
Ska bli intressant !