måndag 24 januari 2011

Findotter och finponny

Emma lär båda hästarna att skritta, trava, galoppera och sakta av med hjälp av endast röstkommandon. Det är vääldigt bra för mig, så slipper jag använda skänklarna (och därmed också knäna). Man bara smackar, sss:ar och "pussar" så skrittar, travar eller galopperar hästarna. Dessutom mycket värdefullt vid longering och tömkörning. Hon är bara så himla duktig min lilla dotter. Jag är visserligen väääldigt partisk men jag tycker hon har sån fin känsla för djuren (alla våra djur).
En film på detta finns här: Emma och Cuba "western-style"

Idag har jag "lekt" med Cuba - det fick bli dagens motion - att använda hjärnan istället för kroppen. Vi klickertränade med en pilatesboll inne i ridhuset (hon var helt lös). Jag ville egentligen lära henne att sparka på bollen - men det lyckades jag inte med. Däremot är hon numera jätteduktig på att backa och komma på kommando. Jag lyckades däremot med att lära henne röra på bollen med mulen - genom kommandot "Boll". Ska bli intressant och se om hon kommer ihåg det ordet nästa gång vi övar.
Efteråt krattade jag i ridhuset och då följde hon med mig HELA tiden.

En annan rolig sak som har hänt är att hon numera gillar gos. Redan från första början har hon varit väldigt noga med att visa att hon inte gillar när man klappar och borstar på hennes hals. Så fort man gör det i boxen så vänder hon sig bort. Är hon fastbunden på gånger accepterar hon det ju såklart utan att bli sur eller så men lös så vänder hon sig direkt bort. Hon har inte heller gillat att man står och gosar med henne (om hon får välja själv alltså). Men härom dagen så stod jag i hennes boxdörr (dörren stängd jag hängde över kanten) och bara tittade lite på henne precis innan jag skulle gå hem. Då kommer hon fram och jag sträckte jätteförsiktigt in handen och klappade lite. Så fick jag göra en låång stund :D
Samma sak i hagen idag - jag gick ut för att göra något (har glömt vad) och hon kom fram till mig och stoppade mulen i ansiktet på mig. Sedan stod vi så en lång stund, jag klappade försiktigt på halsen och huvudet och hon stod stilla och njöt.
Jag tror hon har accepterat mig och sånt värmer i hjärtat :D

3 kommentarer:

Annette Wallenius sa...

Vad rart. Fint skrivet också...

Maria sa...

Vad skicklig hon är din dotter!

Anonym sa...

De är allt rätt fantastiska våra ungar! Duktig dotter! Nora är likadan - hon har sån känsla med sin ponny och tänker så klokt fast hon bara är elva att jag är helt imponerad. Tränar mkt NH för att få henne att få tillit och vardagslydnad och resonerar ofta med mig och jag kan inte annat än hålla med i nästan allt hon säger.
Hästtjejer är (eller blir i umgänget med hästar) något speciellt!