fredag 3 september 2010

Tagit reda på fakta

har jag gjort idag. Eftersom E satsar på att kvala in till ung-ponny championatet nästa år var jag tvungen att ta reda på hur man kvalar in i de olika lätta klasserna med en ungponny. Det visade sig vara så att man med en 5-åring bara får starta avd B (det visste jag) MEN man kan starta i klasserna LD-LA hur man vill bara man gör det i avd B. När sedan ponnyn är 6 år måste man gå två felfria rundor i avd B innan man får starta i avd A i samma klass. Bra så.

För att kvala in i ungponny championatet måste man klara av 2 felfria rundo i LA av totalt 8 försök. Man behöver bara vara felfri i grunden (vilket jag antar betyder att man kan starta i avd B?). Finalen går i LA. Och bedömningen är:

"Hästens ridbarhet, teknik och kapacitet vilket utgör hästens förmåga, bedöms under ett betyg från 0 – 10,0 där tiondelar används."

För Nido är LA=1,00m. Vilket känns som en rimlig höjd även om E är "ung". Vi har detta som mål så får vi se hur långt vi kommer. Ja, jag säger vi - för utan mig kommer hon inte så långt hihi

I vilket fall - ska dom klara det här så måste dom starta LB innan detta år är slut - tänker jag. Så - nu är hon anmäld till LB på Katrineholms Ryttarförening den 9 oktober. Det får bli en test-omgång. Funkar det så är det toppen, funkar det inte så är det inte katastrof. Man har fram till augusti nästa år på sig att klara sina två felfria LA-rundor.
(Helgen efter är det debut i dressyr - LC:1 på Botkyrka :))

När jag kollade upp det här med ung-ponny championatet så tänkte jag att attans det är bara 5- och 6-åringar som kan starta men idag när jag letade på Ridsports hemsida hittade jag en annan tävling som också är för unga ponnyer och där är även 7-åringar välkomna. Så om vi misslyckas nästa år så kan vi alltid försöka näst-nästa år. Även där är det mera stil och hästens teknik som premieras än tiden - det är bra :)

Nu börjar tävlingsnerverna komma ikapp mig lite ... fast jag måste säga att det är lite mindre nervöst för varje gång ... tur är väl det. På söndag gäller det. Nu har vi gjort vad vi kan när det gäller om det ska gå bra för Kakan på söndag - vi har tränat intervall för att få upp flåset, vi har tränat teknik både hemma och hos Jenny och han har fått göra varierade saker HELA veckan. Håll tummarna!! :D

3 kommentarer:

mormor sa...

var är det någonstans på söndag?

Ullis sa...

Mycket att tänka på! Bara träningen verkar ju vara en hel vetenskap! Hur vet ni på vad ni ska träna (ja, nu syns det ju att jag inte har någon häst i och med denna kommentar, men i alla fall...hur vet ni allt?)??

Lycka till med allt!! =)

PEWS sa...

Ullis: Man läser, lär sig av sin tränare, pratar med folk som gör samma sak ....
ungefär samma med som med vilken hobby som helst.
Sen är ju varje häst unik och man får lära sig att ha känsla för djuret också. Kakan är knepig och blir sur och grinig om han ska göra samma sak dag ut å dag in (som på vintern när vi är hänvisade till ridhuset varje dag). Det är sånt vi lärt oss. Och när det är viktig tävling på gång så vill man ju att hästen ska vara gladd och pigg :D