tisdag 14 september 2010

Liten skrutt

Nu är jag 100% säker på att vår finaste lille ponny-skrutt ALDRIG kommer bli en kör-ponny. Idag skulle jag och B försöka oss på att harva ridhuset med hjälp av Kakan. Vi gjorde efter konstens alla regler och B som ju varit med ett tag och hållt på mycket med körning blev helt bestört över hur starkt Kakan reagerade. Speciellt med tanke på att han glatt har dragit livliga barn i pulka och på skidor utan att ens blinka. Han fick verkligen PANIK och vi kan bara tacka vår lyckliga stjärna över att det bara var en liten "sketen" ridhusharv (hemmagjord i trä) och inte en vagn. Efteråt fick han i alla fall nosa på harven och insåg nog att den inte var så farlig och jag tömkörde en kort stund vilket han också tyckte var okej. Tyvärr trampade han sig lite på ena benet - men det blev mest ytligt. I morgon ska jag kontrollera honom i trav på lina.

Stackars stackars lille skrutt så rädd han var :(

3 kommentarer:

Marianne J sa...

Hej! Tack för hälsningen på min blogg! Ge inte upp hoppet än om körning, han tycker ju trots allt att det är kul att dra ungarna i pulka. Det är kanske bara ridhusharven han inte tycker om för att den knakar och låter eller för att den går för tungt ner i underlaget.

Testa med en inkörningsrockard istället, för att se hur han klarar det. Öka stimuli runt körningen allteftersom och spänn inte för direkt. Lär honom att gå över skaklarna, höj och sänk skaklarna "över" ryggen utan att fästa dem, skaka skaklarna lite på vardera sida osv. Spänn absolut inte för direkt utan dela upp hela träningen i många delmoment! Eftersom han dessutom reagerat på ridhusharven är det nog snarare viktigt att ni försöker träna förberedande inför körning så att han inte blir bakskygg med befäst förstärkt rädsla.

Leta upp den närmaste körsektionen och få hjälp under träning genom dem, det ger mycket!

PEWS sa...

Vi har gjort en del av dom där sakerna och han är dessutom körd för ett antal år sedan. Jag hade med mig en vän som är duktig på körning och hon blev som sagt förskräckt över hans stora reaktion. Hon tyckte han betedde sig som att han redan hade varit med om något liknande. Jag vill inte köra honom igen måste jag nog säga. Han mår absolut bäst att få slippa. Eftersom vi kan tömköra och tolka får det räcka :)

VildeKaja sa...

Synd att det blev så med Kakan, han hade varit så fin i vagn. Tror dock att även Frasse skulle bli livrädd för harven då den låter en hel del samt går tungt (som ovan kommentar säger) .. Frasse är ändå körd med flera vagnar både ute och inne men kan fortfarande bli väldigt rädd ibland.
Ta det lugnt en stund och tömkör/rid istället. Säg till om ni vill ha hjälp med något.