måndag 30 november 2009

På begäran 2: JF Pignon

Ja du detta vet jag inte jag ror i hamn att förklara. Det första han började med var respekt. Han lät inte hästen "springa över" sig. Hästen var jättespänd. En ridskolehäst som aldrig varit i Globen blir nog lätt lite nervig av att vistas där hehe. Pignon har lite piskor till sin hjälp och det man såg var att han "knäppte" till hästen på nosen en eller annan gång när hästen var på väg över gränsen. Min kompis B köpte Pignons bok och där läste hon att detta med att knäppa till hästen på nosen är rejält skarpt och ska absolut inte missbrukas.
När han satt sig i respekt hos hästen började han försöka få hästen att fokusera på honom istället för de tusentals ljud som kom från läktarna. Det tog ett tag :)
Han lärde hästen att flytta sig framåt, bakåt och åt både höger och vänster med hjälp av sitt kroppsspråk och pisken (som ALDRIG användes på ett elakt sätt). Det var väldigt intressant att se men man förstod ju inte allt då Pignon inte pratade i mikrofonen med oss som satt på läktaren. Man får nog köpa hans bok om man vill förstå allt.
Efter ca 50 min släppte han lös hästen och han följde med Pignon och gjorde även precis som han ville. Detta visades upp i ca 5-10 min och sedan var det slut. Väldigt fantastiskt att se. Det var en häst som gick in på arenan och en helt annan som gick ut 1 timme senare. Hästen var som jag skrev rejält stressad när han kom in, och vilket häst skulle inte vara det liksom, och när de gick ut var han helt avstressad och cool lugn :D

9 kommentarer:

Moa N sa...

Men Pernilla... :o Har jag någonsin visat de kommunikationsövningar som vi brukade köra på Borg för dig? Det är ju precis det där, nu såg jag inte Pignon men jag kan tänka mig ungefär vad han gjorde och det är faktiskt inte så svårt eller magiskt som det ser ut. :D

Det ser ju nästan ut som magi att ta en nervös och spattig häst och få den kollugn, så det är ett roligt trick inför publik. Meg brukar köra den också - gratispoäng. ;)

Jag måste visa någon dag...

Moa N sa...

Um, läste igenom min kommentar och insåg att det låter som om jag tycker att jag är lika duktig som Pignon, vilket jag inte alls tycker. Han är helt otrolig.

Men just "göra lugn"-grejen är faktiskt inte så svårt, har både sett det utföras och gjort det själv många, många, många gånger.

PEWS sa...

Men Moa - det är inte det är som är poängen - poängen är GLOBEN, häst som man aldrig träffat förrut, nervös häst som såklart är/blir ännu mer nervös för att man är bland så mycket publik och på endast EN timme få den att följa. Det är magiskt!! Massor av det han gjorde gör jag och kan jag göra men aldrig på den platsen med en helt okänd häst.

Moa N sa...

Nä, Globen är ju lite speciellt förstås... men nervös okänd häst på okänd plats med stoj och ljud och mycket publik - det är fortfarande samma grunder... enda anledningen till att det skulle bli svårare är att människan blir nervös av all publik. :p

Vi såg lite av Pignon i Globen på TV hos Meg nu i helgen, och Meg sa någon som fastnade hos mig. Det är fantastiskt att se det på TV och det är jättebra att det visas, men det är synd att det målas upp som något magiskt, för detta är något varenda (häst)människa borde kunna. Det är något som borde vara lika svårt eller enkelt som att fatta galopp eller longera en häst.

Jag tyckte också det var magiskt de första (femtioelva :p ) gångerna jag såg det, men... Det fattas något i hästutbildningen när detta blir något "magiskt". Det är bara det jag menar. För det är inte magi, det är kroppsspråk. Så enkelt - och så svårt.

Det som är häftigt med Pignon är hans precision, han måste vara otroligt tydlig för hästarna att förstå. Och jag tror att enda anledningen till att det tog en hel timme är att han ville vara bombsäker på att hästen inte skulle gå iväg/hoppa till i fel ögonblick, för annars tror jag det hade tagit typ... 20 min? Kanske? Han är så otroligt skicklig att jag inte kan tro annat.

PEWS sa...

Moa: Jag tycker du förminskar hans ansträngnigar. Jag är inte dum - jag fattar absolut vad det handlar om. Men det krävs tålamod och intiution, känsla för djur. Vem som helst kan inte göra det här - man måste han känslan och viljan.
Varför skulle inte hästen, som ju är så mycket känsligare än vi människor, inte bli nervös för att det är ljud, publik m.m? Varför är det bara människans som skulle bli nervös? Nä - jag håller helt enkelt inte med.

Moa N sa...

Jag menar verkligen inte att förminska hans ansträngningar, han är ju helt fantastiskt skicklig. Men jag fick bara intrycket av att du blev mer imponerad av detta än av, säg, en riktigt bra dressyruppvisning?

Naturligvis handlar det som känsla och intuition - det gör ju ridning också. Men om man lägger ner lika mycket tid på att lära sig kroppsspråk och koordination (egen, alltså) och att bli medveten om vilka signaler man sänder ut, som vi annars lägger på ridträning, så visst sjutton skulle vi förbättra vår känsla för hur vi ska kommunicera med hästarna.

Vad jag menade med nervositet var bara att det inte går att lugna ner en nervös häst om man själv är nervös, men är man själv kollugn så är det faktiskt inte något oöverkomligt problem med distraherande ljud och rörelse runt omkring. Hästen blev ju inte nervös för att det var just Globen - som en annan vanlig människa som inte heter Pignon kanske skulle bli - utan hästen blev ju nervös för att det var nytt och okänt.

Och jag tycker nog att du förminskar DIG SJÄLV lite - du har både tålamod och känsla Pernilla, jag är helt övertygad om att du, med träning precis som inom vilket språk som helst, skulle fixa samma sak.

ÄVEN i Globen. Om du inte blev nervös för publiken, som JAG skulle bli. :p

Men vi får kanske "agree to disagree"?

Moa N sa...

Med "fixa samma sak" så menar jag nu att lära känna en ny nervös häst (men som i grunden är välhanterad) och få den att slappna av och följa dig lös.

Inte de där andra sakerna han gör, rider runt upp och ner och får hästarna att göra alla möjliga saker.

Bara för att förtydliga. :p

Anonym sa...

Jag tycker att det är ganska så imponerande att han får en okänd häst att så snabbt lita på honom och i Goben sedan...hästar som ändå är så känsliga djur.
Jag får nog läsa den boken! Tack för att du skrev ner allt! Det var intresant! Hoppas det kommer en filmsnutt på dig och fina, nya hästen snart! =)

Anonym sa...

Glömde namn! Ullis var jag som skrev ovan!