tisdag 15 september 2009

Förtydligande

Nu har jag fått massa kommentarer - inte bara här - om mina åsikter ang formen på hästen i LC-programmet. Många har sagt mig att det inte är några ändringar angående hästens form under den senaste tiden - okej - men då är det ännu märkligare för en del domare säger att det är såå mycket viktigare att rida rätt och bra vägar, ha hästen i ett bra tempo, göra avsaktningar, fattningar och ökningar på rätt sätt och på rätt ställe än hästens form. Medan andra bara tittar på var någonstans hästens huvud är. Hur ryttaren får hästens huvud på "rätt" plats verkar vara av helt underordnad betydelse.

Jag skrev ett mail till ridsportsförbundets dressyrkommite. Och fick svar - de tycker min dotter ska rida i tävlingar där ryttartest används. Ha ha ha säger jag då. Dels finns det inga klubbar som anordnar sådant annat än för sina ridskole-elever och dels varför skulle E, som rider banor på 80-90cm vilja rida en dressyrtävling där hon inte ens får galoppera?

Men men vi ger inte upp - dels ska jag genom vår egen klubb försöka anordna lite aktiviteter för mindre ryttare med egen ponny och dels så jobbar E hela tiden med att lära sig rida sin ponny i "ändamålsenlig form" och ALDRIG, ALDRIG att jag tänker uppmuntra henne att börja såga ner sin ponnys huvud bara för att domarna på tävlingarna betalar med bra poäng.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror det var i årsskiftet som reglerna ändrades i Lc programet, innan så räknades inte formen men nu så ska ponnyn/hästen vara eftergiven på tygeln.
Jag har sett en del Lc tävlingar och domarna verkar döma väldigt olika i denna fråga. En del domare ger bara höga poäng till dem vars ponny/häst går på tygeln och andra domare tittar på helheten.

VildeKaja sa...

Det känns tråkigt att du inte verkar anse att det inte går att rida hästen/ponnyn i en eftergiven form utan att såga ner den dit. Menar du att ALLA på denna tävling sågade?
Även i ett LC-program bör ju hästen få gå i en ändamålsenlig form? Kan inte ryttaren detta bör man gå tillbaka några steg. Jag har svårt att tro att domare över lag är sämre utrustade/bildade att se om en häst sågas ner på tygeln än åskådare/läktarryttare.
Klart att E inte skall lära sig att såga ner sin ponny, men det är väl inte fel att lära henne att rida den i rätt form på rätt sätt? =)